• Email info@apgad.org.tr
  • Telefon +90 (555) 886 85 12
BİLAL YÜREĞİR HAKKINDA BİLİNMEYENLER

BİLAL YÜREĞİR HAKKINDA BİLİNMEYENLER


Pelin: Merhabalar Bilal ustam Apgad profesyonel pastacılar ve genç aşçılar derneğinin hazırlamış olduğu şefin dünyası adlı röportajımı yapmak istiyorum mümkün mü?

Bilal usta Tabii mümkün Bilal usta Teşekkürler ustacım kendinizi kısaca tanıtır mısınız lütfen?

Bilal usta Erzincan doğumluyum baba mesleğim olan pastacılık la tanışıklığımız küçük yaşta başladı ilk orta ve lise eğitimimi Antalya da aldım evli 3 erkek çocuk babasıyım,

Pelin Herkesin bilmesinde yarar gördüğünüz bir hayat tecrübeniz var mı varsa bu nedir?

Bilal usta Hayat sürprizlerle doludur libya da bir operasyonda beraber çalıştıgımız ve dostluk kurduğumuz bir arkadaşımız çok daha sonra mardinde tıgayda aşçı başı olarak görev alıyor ve oğlumunda askerliği buraya düşüyor soyismindentanıyarak yanına alıyor 11 ay mutfakta görev yapıyor 11 yıl sonra bu vesileyle görüştük emanetin bende ustacım dedi ve bu bana şu atasözünü anlattı baba erik yer oğlunun dişi kamaşır

Pelin Çok güzel bir tecrübe olmuş gerçekten paylaştığınız için teşekkürler Bilal usta Başarılı bir chef olarak eşinizr veya değer verdiğiniz bir kadına evinizde yemek hazırlayacaksınız ne ikram ederdiniz ona

Bilal usta Mantı ikram ederdim nedeni Her birisine ellerim ile tek tek dokunup her tanesinde beni ve sevgimi hissetmesi için her yemege tek tek dokunamazsınız Pelin Evet ustam değişik bir bakış açısı güzel tebrik ederim hemen diğer soruma geçiyorum Bilal usta Tabii buyrun Pelin Hayatınız boyunca öğrendiğiniz en büyük hayat tecrübesi nedir

Bilal usta Vazgeçemediğimiz be varsa bazen kaçtığımız kaçtığımız ne varsa bazen vazgrçilmemiz olabiliyor ve asla bu bunu asla yapmaz dememek hayat tecrübesi oluyor

Pelin Evet haklısınız ustacım peki yeryüzündeki en faydalı insan icadı sizce nedir

Bilal usta Uçak Sevdiklerimize veya ulaşmak istedigimiz yerlere uzun uzun yolculuk yerine kısa zamanda varıp yolculuk için geçen vakti gittiğimiz yerde harcamamıza neden oldu bu çok önemli bir icat

Pelin Çok doğru söylüyorsunuz bunca yıllık hayatınızda rezil oldum dediğiniz bir an varmı

Bilal usta Var ilk okul müsameresi Ben kuş gibi ıslım çalarım müzik öğretmenim çıkış çal aksın dedi 4 falan gidiyorum çıktım çalmaya başladım tabi bir müddet sonra başım döndü düştüm uzun süre çalınca öyle oluyormuş rezil olmuştum

Pelin Çocukluk deyip geçmemek lazım insanın unutamadığı anlar olabiliyor demek ki

Bilal usta Aynen diğerlerine hakim olup bir şekilde egale edebiliyorsunuz

Pelin Bu mesleğe gönül vermiş bir şefimiz olarak hiç mesleğe dair pes ettiğiniz geri çekilmek istediğiniz bir döneminiz oldu mu ustam

Bilal usta Bir otelde ekmekçi olarak başladım ilk gece tabi bir fırın var akıllara zarar tüplü fırın bile yanında çok modern kalır kruvasan yaptım ekmekler puaçaşar falan sabaha karşı pişiriyorum fırın ani sıcaklık değişimi gösteriyor yaşımızda daha 20 lerde hepsi ya yandı ya çöktü kurtardıklarımla büfeyi çıkardım kimse gelmeden kaçtım ve dedim tmm ben. Bu mesleği bir daha yapmjycam 1 ay mermercide çalıştım Un bulaşmış kurtulmak zormuş anladım tabi

Pelin Anladım ustam tabiki zor zamanlardan geçmiş ve bugunlere gelmişssiniz saygı duymak gerekiyor sizin gibi değerli ustalara Peki bu mesleğin sizi besleyen tarafları neler

Bilal usta Bu meslegin beni beslediği tarafların başında yaptıgınız bir ürünün ellerinizden sanat eseri edasıyla çıkması ve bir sanatçının sergisi gibi sergileyip beğeniye sunması herdaim yenilikçilik ve bir yarış içinde olması

Pelin Haklısınız hayal gücünüzle ve yeteneğinizle ortaya cıkan her ürün sizi yansıtıyor bir bakıma

Bilal usta Evet

Pelin Karakterinizin en belirgin özellikleri nelerdir peki

Bilal usta Karakterimin en belirgin özelliği birincisi asla vazgeçmemek olması gerekiyorsa olacak engeller hep var ama biz müsade ettiğimiz kadar birde ikizler burcuyum 5 dk önce evet dediğime 5 dk sonra hayır diyebilirim anlık değişim sergiliyelirim

Pelin Asla vazgeçmemek bu meslekte en güzel duygu olsa gerek usta Ustacım küçüklüğünüzden beri sahip olduğunuz bir takıntınız ya da alışkanlığınız var mı

Bilal usta Düşünmem lazım vardır herhalde bilemedim Yalnız kalmamak gibi bir takıntım var Mutlaka yanımda biri olmalı benimle düşünen ve hareket eden asla yalnız hareket edemem

Pelin Anladım usta bir yönden iyi bir yönden kötü sanırım bu durum sizin için Ozaman size şunu sorayım ne tip insanlardan hoşlanmazsınız

Bilal usta Evet ne tip insanlardan hoşlanmam Can ciğer gibi yapıp da arkasından olur olmaz konuşan ve sermayesi meslek değilde laf taşımak olan insanlardan nefret ederim insanız herşeyi dört dörtlük yapamayız meslek öğretilir karekter asla

Pelin Çok doğru katılıyorum size sizi en çok ne sinirlendirir

Bilal usta Olmaz yapamam ben bunu beceremem

Pelin Evet ama malesef şuan bu sözler etrafımızda işimizde yada cevremizde fazlasıyla mevcut ustam kolay affedermisiniz

Bilal usta Evet 5 dk sonra Gerçi çok uzun bir zaman ama 5 dk iyi

Pelin Ne kadar şanslı etrafınızda ki insanlar ozaman

Bilal usta Kin tutmayı ve kin gütmeyi sevmem o an o anda kalmıştır önümüze bakalım evet şanslısınız

Pelin Sizce bu hayattaki en büyük güç nedir ustam

Bilal usta En büyük güç bilgidir bilgi olmadan hiçbirşeye sahip olamazsınız

Pelin Evet haklısınız bilginin açmadığı kapı yoktur bu hayatta ustam kendinle barışıkmısınız yoksa değiştirmeye çalıştığınız bir huyunuz varmı

Bilal usta Kendimle fazlasıyla barışıgım anlık fikir değiştirme huyumdan vazgeçersem dahada barışık olacağım

Pelin Umarim vazgeçersiniz ustam: Motive olmak için nasıl bir yol izlersiniz

Bilal usta Can çıkar huy çıkmaz Aynı işi yaptıgım meslek taşlarımın yaptıklarına bakar onlar yapmışsa biz neden yapmıyalım derim ve yola çıkarım

Pelin Peki ustacım gelecekte yapılacak işler listenizin ilk 3 sırasında neler var

Bilal usta Meslek ilgili hiçbşrşey yok o zamanla değişkenlik gösterebilir Özel hayatımda öncelik bahçeli bir ev kedi köpek tavuk kuş falan ve sakallı bastonlu bir dede Pelin Umarim gönlünüzce olur ustam Yemek yaparken sizi ne motive ediyor

Bilal usta Müzik dinlemek ve birinin beğenesini almak bu kim oldugu önemli değil herkez olabilir

Pelin Peki ustacım yanınızda çalışan şeflere mesleği nasıl sevdiriyorsınuz

Bilal usta Evet altın soru Bu işin önemini anlatmaya olmuyor bir miras aldıklarını ve ömürleri boyunca bununla ekmeğini yiyeceklerini yetiştirdikleri her elemanın ellerinde büyüyen bir fidan oldugunu ortaya çıkan her ürünün bir sanat şaheseri oldugunu anlatarak ve asıl kendilerinin ne kadar önemli olduklarını hissetirirek

Pelin Aslında nekadar güzel bir insana birşeyler verebilmek bu duygu pahabiçilmez olsa gerek Ustam yemek yaparken kendinizi nasıl hissediyorsunuz ve en cok hangi yemeği yapmaktan keyif alıyorsunuz

Bilal usta Kendimi sanki sahnedeki bir sanatçı gibi hissediyorum o yüzden bazen arkadaşlarıma sen beni birde mutfakta gör diyorum babagannuş hem pratik hem lezzetli

Pelin Teşekkür ederim ustam sizler çok değerli birer sanatçısınız zaten Peki ustam kendinizi yeteri kadar başarılı buluyormusunuz ve yapmış oldugunuz mesleğe nekadar devam etmeyi düşünüyorsunuz

Bilal usta Hayır bulmuyorum yapmadığımız her yenilik öncü olmadığımız her başlangıç bizim için başarısızlığın belgesidir 55 tamamdır Pelin Maşallah ustam umarım gönlünüzce olur ve istediklerinizi yaparsınız Bilal usta İnşallah

Pelin Mesleğinizi seviyormusunuz elemanlarınıza mesleği nasıl anlatıyorsunuz sizin için özel bir tanımı varmı

Bilal usta Mesleğinizi sevmeseniz ömrünüz mutsuz ve stresli geçer severek yaptığınız her iş işniz değil hobiniz olur elemanlarımada sevmiyorsanız yapmayın yapacaklara engel olmayın diyorum sevmiyorsan yapma arkadaşım

Pelin Dogru dıosun ustacım sevgiyle beslenen bir mesleğimiz var aslında

Bilal usta Aynen öyle

Pelin Mesleğinize ne zaman başladınız ustam ve meslekte kendını geliştirmek isteyen meslektaşlaronıza ne tür önerilerde bulunursunuz

Bilal usta Dediğim gibi aile mesleği bizim kendi işletmemiz vardı daha ilkokul yıllarında babamızın yanında ufak tefek işlerle başladık gücümüzün yettiği kadarı ileYenilikçi olun plan yapmanıza gerek yok yenilikler sizi gitmek istediginiz yere götürecektir ve birde herkezin yaptıgını yapmayın kendi tarzınız ve duruşunuz olsun kimsenin nefsinin hammalı olmayın ama saygı çerçevesini de dışına çıkmayın bu dengeyi iyi sağlamak lazım

Pelin Çekirdekten yetişme bir şef olarak bunları sizden duymak cok güzel teşekkürler usta

Bilal usta Ben teşekkür ederim sizden bunları duymak dahada güzel

Pelin Bu soru biraz özel olacaktır belki ama paylaşacağınızı umut ediyorum mesleğe ilk başladıgınızda şefinizin sizin hakkında ki düşüncelerini bizimle paylaşmak istermisiniz en cok neyinize kızardı yada hangi hareketinizle veya davranışınızdan gurur duyardı

Bilal usta Şimdi iki şefim den birisi bana bu işi yapma sen işin değil dedi ve kovdu diğer şefim ise yani ustam bana karakterinle işin örtüşmüyor ikisini ayrı tut ve bildiklerini iyi anla yoksa onlar sana istediklerini anlatır dedi ben sana inanıyorum dediğinden beridir kim ne derse desin bana inanan biri var dedim yoluma baktım karakterim ise hala aynı işimde karakterime uyum sağladı o da dik bende

Pelin : İyiki de şefiniz bunu söylemiş ustam sizin gibi değerli bir ustaya sahip olmuşuz meslek için çok kıymetlisiniz Şuan aşçılık ile alakalı doğru gitmediğini düşündüğünüz bir düşünceniz varmı var ise neler bunlar

Bilal usta Doğru gitmeyen en önemli şey pastacı olan bir şefin krema yapmayı bilmemesi sogukçunun mayonez bilmemesi ve sıcakçının demi glass sos bilmemesi kasabın et açmakta hünerini sergiliyememesi öteye gitmeye gerek yok

Pelin Evet haklısınız ustam ozaman şunu soralım birde size alaylı şefmi mektepli şefmi sizin için hangisi ön planda

Bilal usta İkiside bir teoride biliyor ama uygulamada tezgaha girmesi gerekiyor teoride olan pratikte olmayabiliyor ama diğer taraftanda pratikte iyi olan Alaylı kendini anlatmakta mektepli gibi olamıyor yani ikiside aslında bir bütün olmalı bu işi yapmak istiyorsa lise birde başladığında üniversiteye direk geçmeli bir nevi işin teorisini öğrenirken mektepli tezgaha geçtiğinde Alaylı olmalı

Pelin Ozaman ikisininde önemi var oluyor bu meslekte öylemi

Bilal usta Aynen anlatamadıktan sonra ne önemi var Yapamadıktan sonra ne önemi var

Pelin Evet ustam başta kendinizi tanıtırken 3 cocugunuzun oldugunu belirttiniz allah bağışlasın cocugunuzun bu mesleği yapmasını isterimsiniz

Bilal usta Bu soruyu sormak için çok geç kaldınız oğlum şu an mesleğimizi devam ettiriyor

Pelin Ne kadar güzel babadan oğula dediğimizi ise icraate dökmüşsünüz

Bilal usta Aynen

Pelin Son olarak size sormak istediğim bir sorum var ustam

Bilal usta Buyrun pelin hanım

Pelin Mesleğe değer kattığını düşündüğünüz şef var mı varsa kimler ve neden o isimler Bilal usta Bir çok şef var ama çalışma fırsatı bulamadım Erol usta ciddi bir bakış açısı getirdiğini düşünüyorum giyim olsun tabak sunumları dizaynlar gibi ve bu işin başında da Rixos lar oldugunu düşünüyorum tabi dahabir çom değerli şefimiz var Hüseyin toprakçı şefimiz ali rıza Dölkeleş usta recep yüksel usta fahri telli Haşim Erdoğan Ahmet Eke Bülent Erginyavuz ve daha ismin sayamadığım özürdileyerek bir çok şefimiz var mutfağı mıza soluk katıp bugun lere gelmesini sağlamış olan hepsine teker teker teşekkür ediyorum yolumuzu aydınlattıkları için

Pelin Bizde çok teşekkür ederiz sayın bilal ustam çok değerli vaktinizi bize ayırdığınız için apgad derneği olarak hazırlamış oldugumuz bu röportajın konuğu oldugunuz için hem derneğimizin www.apgad.org.tr olan İnternet sitesinden hemde @gastroantalyaofficial olan instgram sayfamızdan yayınlanacaktır tekrardan teşekkürler


Tarih: 2020-05-28 - Yazar: PELİN URAL

Bu web sitesi toplam 3038 kez ziyaret edildi...