• Email info@apgad.org.tr
  • Telefon +90 (555) 886 85 12
Muhammed Selvi şefimiz hakkında bilinmeyenler

Muhammed Selvi şefimiz hakkında bilinmeyenler


Pelin: Merhabalar Muhammet ustam akdeniz pastacılar ve genç aşçılar derneğinin ( apgad )  hazırlamış olduğu şefin dünyası adlı röportajımı yapmak istiyorum mümkün mü acaba

Muhammet usta: Tabiî ki mümkün

Pelin: Teşekkürler ustacım o zaman ilk sorumla başlıyorum kendinizi kısaca tanıtır mısınız lütfen?

Muhammet usta: Ben Muhammet selvi 1985 nevşehir doğumluyum 1998 yılında baba mesleğim olan pastacılık mesleğine sultan eli baklavacısında başladım 2009 yılında ilk şefliğimi sorgun vouge otelde yaptım 2012 yılında mesleğime değer katmak için Akdeniz pastacılar ve genç aşçılar derneğini kurmak için ilk adımları attım ardından derneğimizi türkiye aşçılar ve şefler federasyonu ( taşfed ) çatısı altına sokarak  derneğimiz adına güzel bir adım attım 2018 yılı taşfed olağan genel kurulunda taşfed in yönetim kadrosuna girdim ve şuan federasyon başkan yardımcılığı görevini de sürdürmekteyim o zamandan bugüne hem mesleğimi icra ediyor hemde derneğimiz ve federasyonumuz  aracılığı ile mesleğe gönül vermiş kişilere elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyorum ,

Pelin: Çok güzel tebrik ederim ustacım hemen diğer soruma geçiyorum Eşinize veya değer verdiğiniz bir kadına evinizde yemek hazırlayacaksınız ne ikram ederdiniz ona?

Muhammet usta: Benim için güzel yapılmış tüm yemekler özeldir çünkü bir yemek gerçekten lezzetli ise yapan kişi içerisine muhakkak sevgisini eklemiştir eğer ki sevdiğim insanlara bir sofra hazırlayacaksam güzel bir mantar çorbası yanında güzel pişmiş bir kuzu incik yanına salatayı ise mevsimine göre büyük kesim yeşillik salatası tatlı olarak ta kaymaklı ayva tatlısı yemeğin yanında susuzluğumuzu gidermesi içinse meyan kökünden güzel bir şurup ile servis ederdim

Pelin: Güzel bir menü açamayacağı kapı yoktu sanırım ustam.peki ustam yeryüzündeki en faydalı insan icadı sizce nedir?

Muhammet usta: Bence en faydalı icat yazı ve ateş insanoğlu bilgi ve becerilerini belirli bir belleğe kadar beyninde tutabiliyor fakat yazı icadı ile birlikte bilgi haznesini depolama ve gelecek nesile aktararak gelecek neslin üzerine ekleyeceği daha büyük icatları bulmalarındaki en büyük yol ateş ise biz insanların yaşam kaynağı ve biz şeflerin olmazsa olmazı

Pelin: Değişik bir bakış açısı güzel tebrik ederim hemen diğer soruma geçiyorum ustam. Hiç mesleğe dair pes ettiğiniz geri çekilmek istediğiniz bir döneminiz odlumu?

Muhammet usta: Evet mesleğe ilk başladığım yıl aslında 1997 manavgatta bir pastanede çalışıyorum daha 12 yaşındayım gece saat 04.00 de işe başladım akşamüzeri saat 19.00 a kadar çalıştım bir iki ayın ardından ben bir daha bu mesleği yapmam diye işi bırakıp kaçmıştım ama 1 sene sonra dayanamamış tekrar başlamıştım ,

Pelin: Eliniz una değince vazgeçmek zor oluyor derler ustalarımız sizinde böyle olmuş sanırım

Muhammet usta: Ustalar her şeyin doğrusunu söyler 

Pelin Evet haklısınız ustam peki bu mesleğin sizi besleyen tarafları nelerdir?

Muhammet usta: Uçsuz bucaksız olması ne kadar bilirseniz bilin her zaman bir eksiğiniz var ve o eksikliği tamamlamak için sürekli mücadele içindesiniz ve birazda ego ben şef üniformasını giydiğim zaman sanki ülkenin cumhur başkanı benim ve doğru bildiğim gibi yönetiyorum yönetirken kendimi başka bir dünyada buluyorum ve bu beni cezbediyor

Pelin: Ne kadar güzel benimseyerek gönül vererek bu işi yapmanız ozaman şöyle bir soru bunun üstüne güzel olur sizce hayattaki en büyük güç nedir?

Muhammet usta: Bilgi ve adalet eğer ki bildiğiniz şeyleri adaletli olarak dağıtır ve insanları buna inandırırsanız arkanızda size inanan insanlardan bir ordu kurarsınız Pelin: Evet haklısınız . Peki motive olmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Muhammet usta: Çay içiyorum ve her şeye güzel tarafından bakıyorum negatif olayları görüyorum fakat kendimi kötü hissettirecek bir düşünce yapısından uzak durmak için onun iyi taraflarından bakıyorum

Pelin: Bunu yapabilmekte zor aslında bu meslekte başarabiliyorsanız ne güzel..yemek yaparken sizi ne motive ediyor?

Muhammet usta: Müzik beni motive eder ve ekibimin verdiğim görevlere benimle aynı hassasiyetle bakması yanımdaki insanların yaptığı işin değerlerine inanması lazım inançsız personel ile çalışmak benim motivasyonumu olumsuz etkiler

Pelin: Anladım ustam tabiî ki inanmış olmak gerekir..peki yanınızda çalışan şeflere mesleği nasıl sevdiriyorsunuz?

Muhammet usta: Yaptıkları işin güzelliğine inandırarak ve önlerine bilmedikleri ve öğrenmek istedikleri tarifler ve sunumlar koyarak

Pelin: Teşekkürler usta..ustacım yemek yaparken kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Muhammet usta: Kendimi mutfakta bir şeyler yaparken arınmış hissediyorum terapi gibi yaptığım ürün o gün ki düşünce yapımı temsil edebilecek kadar kendimi kaptırıyorum

Pelin: Önemli olanda aslında bu değimli zaten..en çok hangi yemeği yapmaktan keyif alıyorsunuz?

Muhammet usta: En çok keyif aldığım ürün yeni çıkarttığım bir reçetenin sonucunda çıkan herhangi bir ürün bana tarifi imkansız bir başarı duygusu veriyor mousse tarzı reçeteler veya özel tartlar hamur işleri beni cezbediyor

Pelin: Pastacılık tarifi olmayan bir sanat zaten ustam..kendinizi yeteri kadar başarılı buluyor musunuz?

Muhammet usta: Bazı zamanlar kendimi başarısız gördüğüm anlar oluyor fakat o an şunu düşünüyorum kimse dört dörtlük değil ve benim üstesinden gelemeyeceğim bir durum değil diyerek işe biraz mola veriyorum ve kafamdaki soru işaretlerini çözüp heyecanlı bir şekilde sıfırdan tekrardan başlıyorum

Pelin: Güzel bir düşünce yöntemi ustacım..mesleğinizi seviyor musunuz?

Muhammet usta: Mesleğimi gerçekten seviyorum fakat bazı zamanlar etrafıma baktığımda olduğu yeri hak etmeyen kişilerin olmaması gereken yerde ve hak etmedği bir çalışma ortamında bulunduğunu gördüğümde ben ne yapıyorum diyorum bu kadar çaba mücadele nereye kadar bana hak etmeyende seninle aynı hatta bazen üstünde bir konumda olabiliyor bu adaletsizlik bazen kafamda çelişkilere sebep oluyor ama biz profesyonel şefler kendimizi motive edecek bir yol buluyor ve bu düşüncelerden kurtulup mesleğimize olan sevgimiz ile yolumuza devam ediyoruz

Pelin: Zor ama maalesef ki bu mesleğin acı taraflarıda bunlar ustam ..elemanlarınıza mesleğini nasıl anlatıyorsunuz sizin için özel bir tanımı var mı ?

Muhammet usta: Elemanlarıma mesleği nazlı bir sevgili gibi anlatıyorum mücadelelerinin hiçbir zaman boşa gitmeyeceğini ve nekadar tutku ile mesleklerini icra ederlerse o kadar iyi bir şef olacaklarını anlatıyorum

Pelin: Teşekkürler ustacım..meslekte kendini geliştirmek isteyen meslektaşlarınıza ne tür önerilerde bulunursunuz ?

Muhammet usta: Bizim mesleğimiz uçsuz bucaksız bir deniz ne kadar ögrenirseniz öğrenin her zaman yeni bir şeyler olacak ve bu da sizi monotonluktan kurtaracak ve ömrünüz boyunca mesleğinize heyecanla sarılacaksınız üniformayı giydiğiniz anda artık siz kişisel hesaplardan veya problemlerden mesul değil mesleğinizin hizmetkarısınız yılmadan yorulmadan çalışacak ve her zaman yeniliği takip edeceksiniz iyi şefleri takip edecek kendinize idol bir şef seçerek onun gibi olmak için mücadele vereceksiniz siz mesleğinize kendinizi verirseniz mesleğiniz size geleceğinizi ve mutlu bir hayatı verir.

Pelin: Verdiğiniz güzel tavsiyeleriniz için teşekkür ederim ustacım..mesleğe ilk başladığınızda şefinizin sizin hakkındaki düşüncelerini bizimle paylaşmak istermisiziniz? En çok neyinize kızardı veya hangi hareketinizden yada davranışınızdan gurur duyardı?

Muhammet usta: Mesleğe ilk başladım şefim sultan ali baklavacısı Tuncay ustamdı daha 13 yaşındaydım ve 15 günlük bir çalışmamın ardından poğaçaları artık benim yapmam gerektiğini söyleyerek bana teslim etti normalde işe sabah 04.00 gibi başlıyordum fakat ustamın bu kararından sonra gece saat 02.00 de kalkıyor ve poğaçaları yapmaya gidiyordum ve poğaçalar biraz yamuk oluyordu bundan dolayı çok fırça yemişimdir fakat hiçbir zaman çalışma saati veya çalıştığıma dair hiçbir şikayetim olmadı buda ustamın çok hoşuna gidiyordu

Pelin: Nekadar güzel yılmadan bıkmadan bunları yapıp buralara gelmiş olmanız ustacım..şuan aşçılık ile alakalı doğru gitmediğini düşündüğünüz bir düşünceniz var mı var ise neler ?

Muhammet usta: Aşçılık ile alakalı gördüğüm bir çok yanlış var birincisi şeflerimizin kendi mutfağını öğrenmeden sağlam bir altyapı kazanmadan  yabancı mutfaklara olan merakı ve araştırmaları  pastacılığın veya aşçılığın temeli olan tarifleri daha kavramadan  güzel tabaklara merak sarmak aceba nasıl sunsam diye düşünmeleri bana yanlış geliyor bana göre insan temizliğe önce kendi kapısının önünden başlar doğru olan bu ikincisi şimdiki şeflerimiz çok cesaretli oturamayacakları oturduklarınla yakıştırılamayacakları koltukların üzerine çabucak oturma derdindeler banada bir çok aşçı başı teklifleri geliyor benim düşüncem şu yönde bilmediğim ve ya zayıf olduğum konuda insanları yönetemem ve iş yerimde çalışan personelin iş yerine zarar vermesine sebeb olurum kendilerini tamamlamak için mücadele edip sonrasında bir üst rütbeyi talep etmeliler

Pelin: Maalesef ki sektörümüzün en acı taraflarından birine değindiniz umarım her şey yolunda yordamında yapılır temennimiz bu yönde sektör çalışanları olarak. Peki ustam sizce alaylı şef mi mektepli şef mi sizin için hangisi ön planda?

Muhammet usta: Biz mesleğimizin hem okullu hemde alaylı olmayı gerekir bir yemek yaparken suyun Ph seviyesi dahi yemeğin yapısını rengini etkileyebiliyor bunları bilmek için okumak okuduklarımızı doğru kullanabilmek için ise deneyim gerekiyor

Pelin: Çok doğru usta bende hem mektepli hemde alaylı olarak size katılıyorum önce okudum sonra bu mesleğe başladım okulla meslek arası çok fark var belki ama okulda aldığımız teorik bilgiler tezgahta fazlasıyla işe yarıyor ☺ Bunca yılınızı gönül vererek bu mesleğe yapmışsınız ustam peki çocuğunuzun bu mesleği yapmasını istermisiniz?

Muhammet usta: Ben çocuklarımında bu mesleği yapmasını isterim tabi ki ben pastacılık mesleğini seçtiğim için hiçbir zaman pişman olmadım zor zamanlarım oldu ama mesleğim hiçbir zaman beni aç açıkta bırakmadı her şeyin modası bir gün geçer ve sempatisini kaybeder fakat yemek ve içmek ilgiden öte bir ihtiyaç

Pelin: Teşekkürler ustacım son olarak size sormak istediğim bir sorum var Mesleğe değer kattığını düşündüğünüz şef var mı ? var ise bunlar kimler ve ne o isimler?

Muhammet usta: Bir çok şef var aklımda gerçekten bu mesleğe değer katan hepsi ile tanıştım sohbet ettim ve fikirleri beni cezbetti fakat bugüne kadar yanında çalışırken etkilendiğim bir şef varsa o da HAKAN TOSUN dur bakış açısı konuşması mesleki bilgisi çalışkanlığı dürüstlüğü ile örnek bir şeftir..

Pelin: Ozaman buradan hakan şefimize saygılarımızı ve sevgilerimizi iletip kulaklarını çınlatmış olalım ustacım. Evet sevgili Muhammet ustam Akdeniz genç aşçılar ve pastacılar derneğinin hazırlamış olduğu şefin dünyası adlı röportajımıza katılarak bizi onurlandırdınız sizlere çok teşekkür ederiz hem kendi adıma hemde derneğim adına bu röportajımızın hem derneğimizin internet sitesinden hemde sosyal medya hesaplarımızdan yayınlanacaktır. Tekrardan teşekkür ederiz görüşmek üzere Muhammet usta: Ben teşekkür ederim takipte olacağım görüşmek üzere..


Tarih: 2019-11-21 - Yazar: PELİN URAL

Bu web sitesi toplam 163076 kez ziyaret edildi...